17 February 2009

ajude maapeale tagasitoomine

Kas võiks sellise nime panna majanduslanguse juurde kuuluvale nähtusele, kulude kärpimisele ja sellega kaasnevale töötajate koondamisele? Inimesi koondatakse see on fakt. Ühtlasi on aga ka tõsiasi, et kui sa oled hea, siis ei koonda sind keegi... Siis juhtubki firmas/asutuses ümbergruppeerumine. Kuna on rasked ajad koondatakse neid kes pole nii vajalik ning nende ülesanded jaotatakse laiali nende peale, kes jäävad alles. Need omakorda aga, kes on olnud mingi mitte nii olulise koha peal, aga on head (neid hinnatakse). Need töölised viiakse ilmselt aste allapoole, et oma firmat/asutust mitte nende teenetest ilma jääda. Nii aga tekibki minu arvates mingis mõttes positiivne nähtus. Endised keskastme juhid, kes olid otseses igapäevases koostöös asutuste ja firmade juhtidega, langetatakse alla tavatööliste tasemele. Kui need töötajad sellest ei kibestu võib sellest välja kasvada nii mõndagi positiivset. Nad näevad asju tavatöölise pilguga, mis on tihti asjakohasem kui omanike vaade. Suudavad neid ideid paremini edasi anda kõrgemale... Sellest võib midagi positiivset välja kasvada veel.
Nii võivad need asutused firmad, kus midagi sellist on toimunud hakata juba praegu, raskel ajal, paremini funktsioneerima ning paari aasta pärast kui olukord jälle ülesmäge hakkab minema võib meile kõigile sellest välja kasvada parem teenus, firma, asutus misiganes...
Tegelikult hakkasin sellele üldse mõtlema sellepärast, et lugesin äsja võimu kohta. Võimust on pea kõigil nii vale arusaam. Kes taotleb võimu tema enda pärast ei saa seda tegelikult omada. Sellest tekib valel kasutamisel kinnisidee, mis viib varem või hiljem allakäiguni. Võim on tegelikkuses vastutus ja võim peaks seisnema kõigi nende inimeste teenimises, kelle üle sul on võim. Kuidas need kaks asja nüüd omavahel kokku lähevad.
Kõigepealt mõtlesin, et ma praegu töötan igapäevaselt koos inimestega, kes algselt olid firmas minust palju tähtsamal kohal. Siis sattusin mõttele, et see kuidas nemad on nö. seotud võimuga ning kuidas nad seda kasutada oskavad ning jõudsin arusaamale, et üldiselt pole viga... Aga on nii palju teistsuguseid.
Igatahes lamppi, sellepärast see ongi spontaanne postitus.

No comments: