15 December 2007

"Muutumised"

Selline raamat. Ma isegi ühe korra olen selle raamatu teemadel kirjutanud siia. labels oskused all. Sõber soovitas mulle sellist raamatut ja rääkis, et ta oli ülimasenduses pikalt ja see tõi tema elus päikese välja. Mina küll masenduses pole olnud, kuid otsustasin seda raamatut siiski lugeda. Alguses ehmatas mind raamatu paksus ära 370 lk, kuid kui nägin kuidas see raamat on vormistatud tundus see siiski kasulik kätte võtta.
Raamatu autorid on Esa Saarinen ja Kristi Lonka. Esimene neist on soome uudiste ankur ja kirjutab põhjanaabrite juures nii mõndagi lugemistväärivat, teine, naisterahvas, on hariduspsühholoog. Kui ma seda raamatut viru keskuse raamatupoest otsisin leidsin ma ta filosoofiliste raamatute osast.
See on raamat mis räägib inimese täiustumisest, eelkõige õppimisest, õpetamisest, elu sellistest nõmedatest tampidest ning tunnetest, hetkedes, emotsioonidest millest me pole võimelised oma igapäevaelus üle vaatama, sest me võtame neid loomulike ja iseeneslikena. Raamat ei anna otse lahendusi asjadele, kuid viitab vigadele ning soovitab otsida lahendusi. Mina hakkasin nii mõnelegi nii olulisele asjale elus teise pilguga vaatama. Näiteks õppimine, suhtumine teise inimese vaadetesse, vestlus, ühiskonnas oma rolli leidmine on vaid mõned mille osas raamat aitas mul korrektuure sisse seada. Mu õde, kes õpetab Tartu Ülikoolis rääkis samuti, et see on väärt raamat ning et ta käsitleb seda tihti ka oma loengutes. Igaljuhul, ma soovitaks lugeda seda raamatut.

Mõned lõigud raamatust:

Kaasaelamine pakub naudingut. See viib tähelepanu eemale iseendalt, juhatab teed väljapoole. Altrusim võib olla idealism, aga kokkuvõttes on see psühholoogia. Tasub olla ebaisekas, isekatelgi põhjustel

Milleks uurida merikarpe, mis muudavad liivatera pärliks?
Sest kannatused koguvad kibestust, kui selle takistamisele eraldi tähelepanu ei pöörata.
Saatuselöökide ümbertöötamise oskus ei parane ilma töötlemata.

tsitaat Michael Jordanilt:"Noored mängijad peaksid teadma ka seda, mis teeb neid õnnelikuks väljaspool mänguväljakut. Mis paneb päeva särama? Kardan, et enamik mängijatest ei saavuta eneseteadvust. Nad arvavad teadvat. Usuvad, et vastus on filmide vaatamine, ööklubid ja uus naine igal õhtul. Kui see teeb sind tõeliselt õnnelikuks, põled läbi, sest selline õnn põgeneb. Mis jääb sulle alles, kui see on olnud sinu elu keskpunkt õhtu õhtu järel? Sellistest asjadest üritan rääkida noortele mängijatele. - Võta hoogu maha. Naudi elu. Võta rahulikult. Ära muuda seda liiga keeruliseks.

Kannatikkus.
See tähendab võimet rahuldust ajutiselt edasi lükata tulevikus saadava suurema rahulduse nimel. Just nimelt kannatlikkuses on hoogu. Viies oma moemaja lõpliku läbimurdeni 1954. aastal oli Coco Chanel 71 aastane.

Fantaasitehnika tähendab, et inimene lõikab teadlikult kasu oma kujutlusvõimest. Arvestades, et kujutluspildid juhivad inimest niikuinii, on kahtlemata põhjust neid võimaluste piires teadlikult kujundada.
See, kes juba ette kujutleb oma läbikukkumist, kukub läbi palju suurema tõenäosusega kui inimene, kes detailselt kujutab ette oma edu. Kujutluspildid on nähtamatu jõuallikas, mille mehhanisme tuntakse veel väga pealiskaudselt. Nad töötavad varjuna inimese taga. Inimese fantaasiad juhivad tahes tahtmata tema tegutsemist, kogemusi ja reaktsioone. Kui istud järgmisel korral hambaarsti toolis, mõtle, millise hambaarsti juures sa arvad end õigupoolest olevat.

Elamine hetkes on täiskasvanu kasvamise raskemaid õppetunde. Vägisi tuleb tahtmine spikerdades klassikursus lõpuni vedada.
Võid arendada oma huumorimeelt, võid arendada oma oskust muuta tagasilöögid sillerdavaiks pärleiks, võid õppida ebaisekust ja kannatlikkust ja ennetamist, arendada kujutlusvõime suunamist. Ja ometi oled sa eemal, kuigi oled kohal.

Need olid lihtsalt mõned tsitaadis mis mulle meelde jäid. Raamatus olid häid mõtteid tegelikkuses võrratult rohkem. Ei tea kas mõni neist repliikidest teieniga ka jõudis?

No comments: